Nieuws

Groeien met je bedrijf

Wanneer je een eigen bedrijf hebt, dan start je dat niet op om het vervolgens te zien crashen. Noch om er een jaartje gebruik van te maken. Nee, wanneer je een bedrijf opzet, zie je hier een toekomst in en is dat de plek waar jouw passie fysieke vorm heeft gekregen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf naar het volgende level gaat? Hoe plan je die volgende stap? In deze blog geef ik een paar tips om wat dat betreft overzicht te krijgen op de ontwikkeling van jouw bedrijf.

Een visie en plan

Wanneer je overweegt om voor jezelf te beginnen, heb je waarschijnlijk al een beetje een visie van hoe dat er allemaal uit moet zien. Maar voor je je huidige baan opzegt, is het handig om ook al te weten welke stappen je moet zetten om jouw visie te verwezenlijken. Zo heb je een goed overzicht van wat er allemaal moet gebeuren naast de dagelijkse werkzaamheden en dan blijf je jouw bedrijf ook opbouwen. Daarnaast is het handig om ook al een plan te hebben voor daarna. Veel mensen noemen dit een ‘vijf-jaarplan’. Dan is het voor de komende jaren in ieder geval duidelijk wat de bedoeling is. Niet alleen voor jou maar ook voor eventuele werknemers.

Verzeker de boel

Het ergste wat er kan gebeuren, is dat jouw bedrijf meer een soort hobby blijft omdat er geen geld van binnenkomt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het uitblijven van betalingen, kan door veel factoren komen. Veelvoorkomend is het niet ontvangen van betalingen op verzonden facturen. Daarom is het handig om je bedrijf te verzekeren met een kredietverzekering. Een kredietverzekering stelt jouw bedrijf veilig in geval van zogenaamde wanbetalers.

Geef niet op

Ik zei net dat het uitblijven van betalen het ergste is maar er is iets wat nog vervelender is en waar geen verzekering bij kan helpen en dat is wanneer je besluit op te geven. Het proces van een eigen bedrijf hebben en dit succesvol maken, zal nooit zonder slag of stoten gaan. Maar wanneer je opgeeft, is dat het enige waardoor je weet dat het in ieder geval niet beter zal gaan. Al het andere kan vaak nog opgelost worden door hard werken, volhouden en alles te geven wat je hebt.

Dus succes en doe je best, meer kan immers niet. Pak het slim aan en overleg met mensen uit je omgeving. Je hoeft er niet alleen voor te staan. Ik kan het, jij ook!

Geef een reactie