Nieuws

Meer sfeer in je woonkamer

Voelt je woonkamer een beetje kil aan? Interieur ontwerp kan best lastig zijn. Persoonlijke spullen zorgen meestal voor het meeste karakter in je woonkamer. Ook al zijn het dierbare meubels die eigenlijk net niet bij de rest van je interieur passen, ze maken de ruimte uniek. Maar daarnaast heb ik vijf simpele andere ideeën om je huis meer huiselijk te maken.

Kleur

Veel mensen vrezen kleur in huis en houden het klinisch wit. Met als gevolg dat het huis maar suf en kil is. Een van de meest effectieve om de juiste atmosfeer in je woonkamer te krijgen is door met kleur te werken. Kleuren hebben de kracht een bepaalde toon te zetten en een ruimte meer vorm te geven. Als je bijvoorbeeld een kalme ruimte wil, zijn rustige blauw en groentinten vaak een goede optie. Wil je juist een knusse uitstraling? Ga dan naar het warme kleurenpalet:    rood, oranje, taupe.

Voeg warmte toe

Letterlijk, warmte. Een koud huis is nooit gezellig. Het is van belang goed na te denken over het klimaat in je woonkamer. Natuurlijk is een openhaard een van de meest gezellige meubelstukken die je in huis kan halen. Maar dekens, kussens en andere elementen waar jij je huis warm mee maakt helpen ook.

Let there be light

Evenals kleur kan licht veel met de ruimtelijkheid van je kamer doen. Bouw een lichtplan in lagen op. Allereerst je basislaag, die eigenlijk doet wat daglicht normaliter zou doen. Deze lichtbalans kan je ook al aanpasbaar maken door bijvoorbeeld dimbare 230 led inbouwspots te kiezen. De tweede laag die iedere kamer zou moeten hebben, zijn lichtpunten voor activiteiten. De plekken waar je een boek leest of je kast opent, daar wil je extra licht. De derde laag is je accent-licht, waarmee je licht gebruikt om andere elementen, zoals een architectonisch element of kunstwerk, (letterlijk) uit te lichten. Tenslotte heb je je decoratieve licht, waar het licht zelf een accent is voor je kamer.

Textuur

Maak je kamer knuffelbaar! Dit doe je door te spelen met veel verschillende soorten materialen en texturen. Als je meubilair koud en modulair aanvoelt, zal dat de sfeer in je kamer meteen doden. Wol, natuurlijke materialen, linnen, katoen geven een hele andere indruk dan beton, plastic, aluminium en staal. Hier moet een balans in zijn.

Maak sfeer

Pas het laatste beetje sfeer voeg je toe met de elementen waar je misschien meteen aan denkt bij sfeer: kaarsen, bloemen, geur en geluid. Maar ook: huisdieren! Dingen die je lichaam doen ontspannen. Blader door fijne woonboeken, en leef je uit!

Geef een reactie