Ondernemers met een contract grootzakelijk energie moeten vaak in het najaar kijken wat ze willen doen met het huidige energiecontract. Ben je van plan om je zakelijke energie te verlengen bij de aanbieder waar je al bij zit of is overstappen toch voordeliger? Wat je in ieder geval niet moet doen is zomaar een keuze maken. Neem altijd de tijd om er even voor te gaan zitten en te bedenken wat de slimste optie is. Hierbij is het wel zo handig om te weten waar je precies op moet letten wanneer je een grootzakelijk energiecontract af moet nemen. Daarom hebben we in dit artikel enkele tips voor je verzameld waarmee je de beste grootzakelijke energie kunt scoren.
Welke voorwaarden vind je belangrijk?
In eerste instantie is het goed om te kijken naar welke voorwaarden je belangrijk vindt binnen een energiecontract voor je bedrijf. Wil je bijvoorbeeld voor een energiecontract met een vast tarief gaan of durf je het aan om te kiezen voor een contract met een variabel tarief? Bij een vast tarief weet je waar je aan toe bent, terwijl de prijzen bij een variabel tarief afhankelijk zijn van wat er gebeurt op de energiemarkt. Ook moet je bepalen welke bandbreedte je als grootzakelijk verbruiker afneemt: hiermee geef je vooraf aan hoeveel procent je mag afwijken van wat je van tevoren hebt ingeschat wat betreft je energieverbruik. Op Minder.nl vind je nog meer voorwaarden waar je op kunt letten bij het kiezen van een grootzakelijk energiecontract.
Einddatum en opzegtermijn van huidig contract
Ook moet je kijken naar de einddatum van het huidige energiecontract, evenals naar de opzegtermijn. Beide onderdelen zijn van cruciaal belang, wil je niet de hoofdprijs hoeven te betalen voor je grootzakelijke energie. Wanneer de einddatum reeds is verstreken, wordt het energiecontract automatisch verlengd bij de energieleverancier. Hierbij ben je nooit het meest voordelig uit, omdat de tarieven van het moment dat je het contract afsloot niet meer zo scherp zijn als aanbiedingen van dat moment. Je moet binnen de opzegtermijn je contract stopzetten of verlengen. Doe je dit eerder dan moet je in de meeste gevallen een opzegboete betalen. Kortom: zorg ervoor dat je precies binnen de termijn je energie overzet of stopzet om geen extra geld kwijt te zijn aan je grootzakelijke energiecontract.
Let op de energiemarkt
Heb je nog even de tijd om te bepalen of je over gaat stappen of dat je voor een goed tarief bij je huidige energieleverancier blijft voor grootzakelijke energie? Bekijk in dat geval wat de energiemarkt doet. Grootzakelijke energietarieven schommelen enorm, waarbij we sinds kort weer een stijgende lijn zien. Misschien is daarom nu wel het moment voor jou om over te stappen van grootzakelijke energie en dat tarief vast te zetten. Omdat we natuurlijk nooit exact weten wat de energiemarkt doet, is het in ieder geval aan te raden om je goed in te lezen in de diverse contracten voor grootzakelijke energie. Daarom is het verstandig om in ieder geval ieder jaar je energiecontract onder de loep te nemen. Misschien kun je flink wat geld besparen en misschien ook wel niet, maar dan heb je daar in ieder geval naar gekeken.