Je inmiddels op zoek naar een leuke, nieuwe baan en hier en daar een beetje aan het rondneuzen bij verschillende vacaturebanken. Opeens valt je oog op een vacature met niet alleen een leuke functie en een goed salaris maar ook nog eens met een heel leuk extraatje, namelijk… een auto van de zaak. Een auto van de zaak klinkt natuurlijk te mooi om waard te zijn. De auto is al aangeschaft, de verzekeringen worden betaald en vaak krijg je ook nog eens een tankpas van de baas. Klinkt voordelig toch of zitten er ook een paar nadelen aan het hebben van een auto van de zaak?
De voordelen van een auto van de zaak
Als bedrijf mag je bedrijfswagen leasen of kopen. Dit kan in veel gevallen best wat voordelen opleveren. Zo mag je btw aftrekken en betaal je pas bijtelling na een aantal gereden kilometers. De bedrijfswagens worden gebruikt door het personeel. Het personeel kan hiermee naar klanten of afspraken rijden. Vaak is de auto ook nog eens voorzien van reclame wat zorgt voor meer awareness. Maar niet alleen voor het bedrijf is een bedrijfswagen voordelig. Ook het personeel heeft er voordelen van. Zo komen verschillende aspecten voor rekening van de baas zoals verzekeringen en onderhoudt. Vaak krijgt het personeel dat in een bedrijfswagen rijdt ook een tankpas en hoeft dus al deze kosten niet meer zelf te betalen.
De nadelen van een auto van de zaak
Hoe leuk een bedrijfswagen ook klinkt, soms hangen er wel wat nadelen aan vooral voor het personeel. Personeel dat een bedrijfswagen krijgt gaat er natuurlijk van uit nog een lange tijd bij de baas te blijven. Hij verkoopt zijn eigen auto omdat deze overbodig is geworden. Een paar jaar later wordt het contract alleen niet meer verlengt of wordt het personeelslid om wat voor reden dan ook ontslagen. Mag deze persoon dan de auto van de zaak houden? Nee helaas werkt dat niet zo. Op het moment dat je vertrekt bij een bedrijf zul je ook je bedrijfswagen moeten inleveren. Als je in deze situatie komt zul je dus uiteindelijk toch weer zelf een auto moeten kopen omdat je zowel geen bedrijfswagen als eigen auto meer hebt. Ook krijg je te maken met zakelijke en privé kilometers als je in een auto van de zaak rijdt. Je mag bijvoorbeeld de auto van de zaak niet zomaar meenemen op een autovakantie naar Frankrijk. Er geldt een maximum van 500 km voor privégebruik. Daarboven moet het bedrijf of de werknemers toch bijtelling betalen.