Nieuws

Tips voor een productiever dagje

Na een uur werken vraag je je af, wat heb ik nou precies gedaan? Een paar kleine veranderingen in je omgeving en je gewoonten kunnen er voor zorgen dat je een stuk meer gedaan krijgt.

Organiseer je werkruimte

De Engelsen hebben hier een mooi gezegde voor, namelijk ‘Clean desk, clean mind’. Een georganiseerd bureau verbetert je productiviteit en helpt je met overzicht in je hoofd. Het is ook niet voor niets dat veel bedrijven een zogenaamde ‘clean desk policy’ hanteren. Met name wanneer je in een open flex-werk kantoor bureaus deelt, wil je niet in andermans rommel zitten. Laat je kantoorartikelen daarom niet slingeren op je bureau, maar berg deze op op een aangewezen verzamelpunt.

Een levendig beeld

Kleuren en planten zijn magische ingrediënten voor productiviteit. Ze hebben een enorm effect op je gemoedtoestand en productiviteit gedurende de hele dag. Iedere kleur doet wat anders met je, en dit kan je gebruiken om handelingen in verschillende ruimtes te optimaliseren. Zo helpt blauw een gevoel van rust te creëren –daarom zie je veel blauwe mondkapjes in ziekenhuizen-, terwijl rood juist je aandacht voor detail en precisie stimuleert. Verschillende onderzoeken hebben het voordeel van planten in je interieur aangetoond: het werkt stressverminderend, maakt je zorgzamer en verhoogt je productiviteit. Naast planten en kleur helpt het ook je werkplek te decoreren met een personal touch. Versier je werkplek met dingen die jou motiveren en waar jij trots op bent.

Door de zure appel heen bijten

Staat er een taakje op je to-do lijst waar je erg tegen op kijkt? Doe dit dan als eerste. Niet alleen lijken je andere taken dan in vergelijking ineens gesneden koek, daarnaast zal je veel energie en stress besparen door niet de hele dag op te zitten hikken tegen dat ene vervelende klusje.

Muziek

Een koptelefoon dragen maakt je niet meteen asociaal, maar geeft je collega’s wel een signaal dat je liever niet gestoord wordt tijdens je werk. Het kan je even afsluiten van je omgeving, waardoor je je full focus je kan storten op je to-do lijstje.

Neem pauze en beweeg

Lange dagen op werk? Op een gegeven moment is je aandachtspan op en neemt je productiviteit af. Neem daarom minimaal om de twee uur een korte pauze om iets anders te doen. Je kan een tijdschrift of boek lezen, een praatje houden met een collega, maar juist de beentjes even strekken werkt enorm stimulerend. Als je lange dagen maakt, werkt een mid-day break ook goed. Sporten in het algemeen is goed voor je geest, het kan daarom ook geen kwaad op kantoor de tijd te nemen voor een uurtje beweging!

Zet je notificaties uit

Ping, ping! E-mails die, met of zonder geluid, in je beeld verschermen kunnen je behoorlijk uit je concentratie halen. En terugkomen in je focus kan soms wel een minuut lang duren. Verloren tijd, dus! In plaats van de constante meldingen kan je met jezelf een aantal intervallen afspreken waarop je je mailbox kan checken.

Geef een reactie