recyclen van afval
Nieuws

Bouwafval, hoe kom je ervan af?

Een verbouwing of verhuizing brengt vaak erg veel afval met zich mee. Dit is dan te veel, of te groot om in de normale kliko te dumpen. Ook is het vaak helemaal niet geschikt om via normale afvalopruiming verwijdert te worden. Er zijn verschillende regels over het storten van afval, en hier dien jij je uiteraard aan te houden. Zo kun je niet zomaar chemicaliën door de put spoelen, en mag niet al het materiaal bij het normale vuil gezet worden. Het is in principe jouw eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat alles netjes gescheiden is, en jij dus geen regels overtreedt. De boetes hierop zijn absoluut niet mals, en bovendien wil je toch niet onnodig schade aan het milieu toebrengen?

Zorg dat je het goed scheidt

Zoals al gemeld heb jij een plicht om jouw afval op de juiste manier te scheiden. Zoek op wat de regels op de vuilstortplaats van jouw gemeente zijn. Als inwoner kun je hier gebruik van maken, en vaak kun je gratis de eerste zoveel kilo dumpen. Op de vuilstortplaats zullen containers of vakken zijn waarin bepaalde materialen moeten. Zo moeten elektrische apparaten afzonderlijk worden gedumpt, en ook andere materialen hebben specifieke regels. Via jouw gemeente kun je te weten komen wat je wel en niet bij het grofvuil mag dumpen. Scheid jouw afval nauwkeurig, want zoals eerder al gezegd zit je absoluut niet te wachten op een boete. Zeker als dit gewoon door onzorgvuldigheid komt en niet door slechte intenties.

Check of er sprake is van asbest

Als jij een schuurtje afbreekt, of een andere aanbouw sloopt, dan moet je goed uitkijken of je niet met asbest te maken hebt. De fijne deeltjes die vrijkomen bij het werken met asbest zijn ontzettend schadelijk voor jouw longen, en kunnen een specifieke vorm van kanker veroorzaken. Voornamelijk oude golfplaten, vensterbanken of platen achter de CV-ketel zijn gemaakt met asbest. Ook oude vloerzeilen, en over het algemeen oude materialen kunnen ook asbest bevatten. Als jij weet dat je met asbest gaat werken, of je hebt het idee dat er asbest aanwezig kan zijn, neem dan contact op met de gemeente. Zij kunnen jou adviseren hoe je hiermee om moet gaan. In sommige gevallen wordt dan besloten dat een gespecialiseerd bedrijf om asbest te ruimen moet komen. Als het om jouw gezondheid, of die van jouw naasten gaat, dan wil je natuurlijk geen risico nemen.

Regel een afvalcontainer

Soms heb je zoveel afval dat het niet te doen is om continu met de auto de trip te maken naar de vuilstortplaats. In zo’n geval kun je een container huren. Die mag je enkele dagen voor jouw huis laten staan, en zo kun je gemakkelijk al het puin op één plek verzamelen. Als dat is afgesproken dan wordt de container ook geleegd, en hoef jij je eigenlijk nergens zorgen over te maken!

Geef een reactie