Nieuws

Een vaderschapstest: Waarom, en hoe werkt het?

Door de werking van de natuur, met name het menselijk lichaam, is het in praktisch alle gevallen vanzelfsprekend wie de moeder van het kind is bij een geboorte. Intuïtief vaststellen wie de biologische vader van een kind is, is een stuk minder accuraat. Het komt vrij vaak voor dat de persoon die op het oog de vader lijkt, geen biologische link met het kind heeft. Soms weet de moeder het, soms weet de vader het. Ze kunnen het ook heel goed allebei niet weten. Het is niet altijd belangrijk om te weten of de vermeende vader daadwerkelijk de vader is. De betrokkenen zijn dan van mening dat het antwoord op de vraag van een eventueel ontbrekende DNA-verwantschap niets verandert aan de gevoelens tegenover elkaar. Toch is het helemaal niet raar als één of meer betrokkenen een definitief antwoord zoekt. Er kunnen verschillende redenen zijn om dit te willen, en gelukkig is dat in veel gevallen ook mogelijk.

Voor de gemoedsrust

Een situatie waarbij het vaderschap niet valt vast te stellen zonder een vaderschapstest, is vaak zwaar beladen. Zulke twijfel kan veel zorgen en stress veroorzaken, die weer kunnen leiden tot andere klachten of vervelende situaties. Zo’n vraag kan zijn tol eisen op de gemoedsrust, en een antwoord op de vraag kan in zulke gevallen het enige zijn dat belangrijk is voor die persoon. Vaak kan het krijgen van een antwoord in zo’n geval nog belangrijker zijn dan de inhoud van het antwoord. Met een simpele test kun je een antwoord op die vraag vinden.

Om juridische redenen

Ik heb zelf met een situatie te maken gehad waarbij het belangrijk was om juridische redenen dat er uitsluitsel was over vaderschap. Om aanspraak te maken op een erfenis uit de familie zonder een absurd percentage aan belasting te hoeven afdragen moest worden bewezen dat ik familie was. Behalve voor zoiets als een erfenis zijn er ook nog andere redenen waarom het in voor de rechtspraak belangrijk is om vaderschap te kunnen bewijzen. Tijdens rechtszaken om echtscheidingen kan het ook waardevol bewijsmateriaal zijn. Voor de voogdij en bijvoorbeeld alimentatie kan het doorslaggevend zijn voor beide partijen.

Hoe werkt het?

Een vaderschapstest af (laten) nemen is heel simpel. Bovendien wordt er een methode van DNA verkrijgen gebruikt die ontzettend vriendelijk is voor de betrokkenen. Met een simpel wattenstaafje wordt een beetje wangslijmvlies uit de mond gehaald. Op z’n hoogst kietelt dit een beetje. Als jij de test als bewijsmateriaal wilt gebruiken, dan moet je het via de huisarts of een andere goedgekeurde instantie laten afnemen. Als het alleen voor het persoonlijke gevoel is, dan kun je zelf de wattenstaafjes gebruiken en opsturen.

 

Geef een reactie